A password will be e-mailed to you.

Tanker fra toppen del 1: Om 2017-sesongen, planer for resten av året og 2018

I artikkelserien “Tanker fra Toppen – dette sier de beste” skal vi bli litt bedre kjent med våre norske tennistopper. I ukene som kommer deler regjerende norgesmester Melanie Stokke, vår tredje høyest ranket damespiller på verdensrankingen Malene Helgø og topp 10-herrespiller i Norge, Mirza Koristovic fra Oslo Tennisklubb, deres tanker og planer fremover, samt råd og tips om tennissporten. 

KLIKK HER FOR Å LESE ALLE DELER I ARTIKKELSERIEN

Melanie Stokke, fotografert av Espen Hildrup.

Nordic Tennis: Hvordan vil du oppsummere 2017-sesongen så langt?

Melanie Stokke:

Jeg vil oppsummere tennissesongen som et fantastisk år så langt hvor jeg har oppnådd mange av de målene jeg har satt meg. Men for å komme meg dit måtte jeg igjennom en tøff tid, og det gjorde meg bare sterkere.

Malene Helgø: 

Det har vært et veldig lærerikt år hvor jeg har mikset både junior- og seniorturneringer. Jeg hadde lyst til å spille Grand Slam-turneringene for juniorer også i år, det er jo den store junior-drømmen, og det lyktes jeg delvis med. Å spille i Grand Slam-turneringene har vært veldig gøy.

Jeg skulle ønske at jeg hadde gjort det bedre, men det er tøft, og det er mange gode spillere der ute. Har man ikke helt har dagen og formen på plass, så er det vanskelig å vinne på et så høyt nivå.

2016 var et utfordrende konkurranseår. Jeg spilte kun Grand Slam-turneringer, Grade 1- og Grade A-turneringer. Jeg vil ikke si at jeg fikk en smell, men det ble færre kamper og færre seiere, enn jeg hadde håpet på. Uansett gav det meg verdifull erfaring og forståelse for hva som må forbedres for å vinne mot de beste i verden.

Red.anm: Helgø spilte i French Open Junior (singles og doubles), Wimbledon Junior (singles og doubles), og US Open junior (singles og doubles) i 2016.

Å spille Norgesmesterskapet i Frognerparken er en fornøyelse. Det er det alltid, så lenge det er fint vær! Det er veldig bra stemning der og man kjenner nesten alle. Det var spesielt gøy å bli direktesendt på NRK-TV i finalen mot Melanie (red.anm: Stokke). NM er et flott arrangement som både kan vise fram norsk tennis til flere og forhåpentlig hjelpe meg og andre med viktig eksponering.

Det har vært veldig gøy å begynne å spille seniorturneringer. Med resultatene jeg har så langt, føler jeg at jeg har fått en god start på seniorkarrieren. Jeg er blant topp 800 allerede. Jeg gleder meg til fortsettelsen.

Mirza Koristovic: 

Jeg gikk skadefri gjennom 7 grusturneringer i tillegg til eliteserie i sommer. Det ble en GP seier, to GP-finaler og beholdt plass i eliteserien 2018 med Oslo tennisklubb. Dette er jeg stolt av, for det ble mange lange og tunge kamper. Jeg er litt skuffet over at jeg ikke toppet formen til NM for jeg kunne gått mye lenger der, men ellers storfornøyd.

 

Malene Helgø, fotografert av Espen Hildrup

Nordic Tennis: Hva er dine planer for resten av året? 

Melanie Stokke: 

Jeg hadde planene mine fikset for resten av året men så forstod jeg at jeg glemte å leve i nuet og så for mye i fremtiden.

Derfor har planene mine endret seg litt og jeg vet ikke helt enda 100% hvordan de neste ukene ser ut som.

Malene Helgø: 

Planen er 5-6 turneringer til i år, to 15K i Sverige og Norwegian Open i Oslo – og tre 15K- turneringer til i Tunisia.

Les mer: Vi dekker Collector Bank Norwegian Open

Målet for 2017 er å havne blant topp 500  på rankingen – og delmålet er at disse seks turneringene skal hjelpe meg opp 200-300 plasser på verdensrankingen.

Jeg tar videregående på tre år og går siste året nå. Det er flere som utsetter det eller tar videregående over flere år for å unngå at det blir for hektisk å kombinere med satsning på tennis. Jeg har lyst til å fullføre videregående på normert tid slik at jeg kan fokusere 100 prosent på tennis når jeg er ferdig. Så det meste av fritiden i år går på å gjøre skolearbeid.

Jeg går på NTG i Bærum og har et utvidet toppidrett opplegg, som vil si at jeg har fjernundervisning. Jeg trenger ikke å delta i timene på skolen, men mailer med lærerne og leser for meg selv. Så møter jeg på skolen når jeg skal ha eksamen og heldagsprøver.

Mirza Koristovic:

Fokus resten av året er å være hjemme i Oslo og trene mye fysisk.

Målet er å bli sterkere, raskere og mer utholdende til neste utendørssesong.

Jeg skal ikke spille noen flere turneringer i år da mitt fokus primært er på utendørssesongen som nå er overstått.

I desember blir det en tur til Mexico på ferie, som er høydepunktet, og der blir det ikke altfor mye trening. Ellers finner du meg på gymmen og kanskje jeg klarer «human flag» til våren!

Mirza Koristovic, fotografert av Erling Omvik.

Nordic Tennis: Har du satt deg planer for / gjort tanker om 2018-sesongen?

Melanie Stokke:

Jeg har det, gjorde det allerede i oktober, men igjen, det gjorde meg mindre oppmerksom over nuet.

Derfor velger jeg å endre tankesettet med å fokusere på hva jeg har å gjøre nå, og så vil utfallet komme av seg selv, og jeg kan lettere ta en avgjørelse for nyåret.

Høres veldig lunefull ut haha, men kan heller avsløre planen når den er 100% sikker siden jeg liker forutsigbarhet. Og på det nivået jeg spiller nå er kalenderen veldig uforutsigbar, hadde vært en annen sak om jeg var topp 100-spiller, fordi da er kalenderen med færre valg hvor man velger da WTA turnerings-touren.

Malene Helgø:

Turneringsplanen er ikke satt enda, men det blir jo bare seniorturneringer. Det blir nesten litt rart å ikke ha juniorturneringene lenger og ikke møte de samme spillerne lenger. Jeg opplevde et veldig sosialt miljø i juniorturneringene i forhold til seniorturneringene, hvor det er mer seriøst, flere eldre spillere og veldig mange flere turneringer å velge mellom.

Selv om juniortiden har vært veldig gøy, føler jeg at seniortiden kommer til å bli enda morsommere. Det er jo neste skritt mot dit jeg ønsker – mot toppen.

Jeg har som delmål å klare å havne rundt topp 250 innen 2018 og kunne spille kvalifiseringsrunder i Grand Slam-turneringene. Det hadde vært veldig gøy.

Det er tøffe mål og det er vanskelig å komme opp ditt og det blir vanskeligere og vanskeligere jo høyere opp du kommer på rankingen.

Det er høye mål, men jeg har full tro på at jeg skal klare det.

Mirza Koristovic:

Mine mål med tennisen har endret seg med årene da jeg har en fulltidsjobb ved siden av tennisen som krever mye tid.

Planen for 2018 på nåværende tidspunkt er å spille eliteserie for OTK tidlig på sommeren samt spille de fleste GP turneringer og NM på grus og gjøre det bra der.

Det er en del ting som jeg har blitt bedre til de siste årene og det gir meg motivasjon til å fortsette å spille tennis på konkurransenivå i Norge.

Følg med neste uke, når Melanie, Malene og Mirza blant annet mimrer tilbake til sine beste tennisøyeblikk!

Les del 2: Beste tennisminne og tennisanlegg du har spilt på?

Mirza Koristovic