A password will be e-mailed to you.

Tanker fra toppen del 7: Om tennis i Norge

I artikkelserien “Tanker fra Toppen – dette sier de beste” blir vi bedre kjent med våre norske tennistopper. Regjerende norgesmester Melanie Stokke, vår tredje høyest ranket damespiller på verdensrankingen Malene Helgø og topp 10-herrespiller i Norge, Mirza Koristovic fra Oslo Tennisklubb, har de siste ukene delt deres tanker og planer fremover, samt råd og insider-tips om tennissporten. 

KLIKK HER FOR Å LESE ALLE DELER I ARTIKKELSERIEN

Nordic Tennis: Hva mener du om dagens tennis i Norge?

Melanie Stokke:

Jeg synes at tankesettet vårt er fortsatt veldig A4. Vi har kun ett stort årlig tennisarrangement som er NM i Frognerparken. Hvor enn jeg går i verden ordnes et slikt årlig arrangement hver uke.

Vi må tøye grensene litt, skape mer, men det vil ta tid.

Samtidig er det en del bra ting som skjer, vi har fått til NRK TV-opptak av NM i Frognerparken for å skape mer omtale om tennis, noe som er nødvendig for å få flere til å bli interessert i tennis.

Det jeg føler om dagens tennis i Norge er at mange foreldre ikke tør å ta risikoen det er å satse fullt på tennis for barna. De orker ikke å ofre alt som skal til for å lykkes i denne tøffe sporten, derfor satses det mer på barnas skolegang – det er trygghet, noe jeg forstår veldig godt.

Derfor mener jeg at det er få som går “all the way” i Norge. De fleste norske tennisspillere ender opp på college. Men det viktigste er grunnlaget: vi trenger flere tennistrenere med mer kunnskap og erfaring og vi trenger flere internasjonale turneringer hjemme. Først da kan vi skape et større tennismiljø.

Malene Helgø:

Jeg syns dagens tennis i Norge er i veldig positiv utvikling. Tennis vokser i forhold til hvordan det har vært, med Casper, Astrid, meg og flere andre som kanskje kan bidra til at flere oppdager sporten her i Norge. 

At Norge er en liten tennisnasjon ser jeg ikke som en hindring for å lykkes. Jeg har fra tidlig av alltid vært motivert for å se hvor god jeg kan bli og jeg føler personlig at det motiverer meg ekstra – å vise at man kan bli god selv om man er fra lille Norge.

Det blir skrevet mer om tennis i pressen og i sommer også direktesendinger på Nrk av semi- og finaler fra NM. Dette er veldig positivt, og tennisen i Norge ser lysere ut enn på lenge.

Mirza Koristovic:

Jeg mener at dagens tennis i Norge ikke har endret seg så mye de siste 20 årene når det gjelder resultater og antall toppspillere. Tvert imot har vi færre fulltids ATP-spillere, (litt usikker på WTA). Det har skjedd noen endringer på teknologi- og trenersiden, men ikke betydningsfullt i det store bildet. Derimot er det en entusiasme og utvikling på gang som ser lovende ut.

Vi er et lite land med liten tenniskultur. Det er mye å hente på kunnskap, profesjonalitet, banekapasitet og anleggskvalitet. Entusiasmen er der og det virker som ting beveger seg framover, men alt må forbedres fra grunnen av hvis vi skal bli en tennisnasjon.

Malene Helgø, foto: Espen Hildrup

Nordic Tennis: Hvordan får vi flere til å spille tennis?

Melanie Stokke:

Spre ordet om tennis slik det gjøres om vintersporten. Få frem rollefigurer/forbilder som gjør at flere vil starte. Mer omtale i sosiale medier, eller i miljøet.

Det må bli mer snakk om det, litt som en religion for å være ærlig, slik fotball har blitt.

Malene Helgø:

Få folk til å bli interesserte: Skrive mer om tennis, få det mer ut i media, få flere til å oppdage sporten, forstå hvordan den fungerer og få lyst til å prøve det ut selv.

Norske spillere som lykkes internasjonalt vil utvilsomt gi mer medieoppmerksomhet og øke interessen for tennis i Norge.

Mirza Koristovic:

Går man inn i 90% av tennisklubbene i Norge føles det som man reiser mange tiår tilbake i tid. Betydelig bedre anlegg med bredere tilbud for å øke trivselen og den sosiale rammen rundt det å besøke en tennisklubb er essensielt. Får man på plass klubber og haller der folk faktisk vil tilbringe tid utover det å bare være på tennisbanen den ene timen de har booket, så øker mulighetene.

Stavanger og Paradis TK er gode eksempler, men det kan bli mye bedre enn det også. Jeg er veldig spent på den nye, moderne hallen som skal bygges på OTK, med restaurant og treningsstudio blant annet.

Det sosiale rundt tennisen er utrolig viktig for at flere skal ønske å spille tennis. Kanskje det bare burde vært noen få kvalitetssentere i hver by, der de fleste samles, istedenfor mange små?

Nordic Tennis: Hva tror du må til for å få flere norske tennistopper opp internasjonalt?

Melanie Stokke:

1. Satse på de yngre, skape bredde, skape et større tennismiljø som også får foreldre engasjerte, fordi de står oftest bak satsingen. Det er mange som slutter rundt ungdomstiden eller finner andre interesser fordi det ikke er godt nok tilrettelagt.
2. Flere spillere må til utlandet for å konkurrere. De må se nivået med deres egne øyne og den beste måten er å få erfaring.

3. Mentaliteten må også endres slik at man ikke ender opp i komfortsonen. Jeg føler at disiplinen og komforten er for stor i Norge. De må ha et sterkere ønske og bli mer sultne. Nordmenn har det altfor godt, men det trenger ikke å stå i veien for utvikling, dersom du blir presset ut av komfortsonen din på tennisbanen og tøyer grensene dine. Her må også foreldrene endre sitt tankesett, fordi de bryr seg altfor mye om den minste kritikken treneren gir barna, eller hvis de ikke ser barnet glad ut på banen. Men dersom flere norske skal opp internasjonalt må de gå “the hard way”.

Malene Helgø:

Det er ikke så mange tennisspillere i Norge som det er i andre land. Skal man bli god, så må man spille internasjonalt. Det er de resultatene som teller hvis man skal bli virkelig god. Om du er nummer 1 eller 2 i dagens Norge, har ikke det noe å si hvis du skal opp på verdensrankingen.

Det er internasjonalt hvor det er viktig å levere resultater og hvor man kan fortsette å utvikle seg. Dette krever både langvarig innsats fra spiller med støtteapparat og finansiering.

Utviklingen starter oftest i en tennisklubb, men etterhvert trenger spillerene et bedre opplegg enn det klubbene har mulighet å tilby. Et tennisakademi er da ofte neste steg. I Norge har man de siste 2-3 årene forsøkt å få til dette i ulike former. Det er viktig at man lykkes å få til et slikt alternativ med høy kvalitet på spillere og på trenere. I et slikt system kan spillerne dra nytte av støtte og hjelp fra ressursene vi har i Norge. Bruke de så godt som mulig, med for eksempel Øivind Sørvald som er kjempegod på videoanalyse.

Bedre økonomiske støtteordinger er nødvending for tennisspillere som ikke spiller inn nok til å være selvfinansierende. Det går sakte riktig vei, men her mangler nok fortsatt en del.

Mirza Koristovic:

En tenniskultur med kunnskap på trenersiden og gode anlegg som nevnt tidligere. Økt kunnskap må hentes fra utlandet for det er der erfaringen ligger. Jeg tror ikke at det er noen annen måte å gjøre det på.

DETTE VAR SISTE DEL I ARTIKKELSERIEN “TANKER FRA TOPPEN – DETTE SIER DE BESTE”, MED MELANIE STOKKE, MALENE HELGØ OG MIRZA KORISTOVIC.
KLIKK HER FOR Å LESE ALLE DELER I ARTIKKELSERIEN

Melanie Stokke, foto: Espen Hildrup