A password will be e-mailed to you.

Fra Telenor til tennis: Teknologigigant Microsoft bidrar til SevenSix-millionsatsning på tennisteknologi

Ideen om et digitalt økosystem for tennisspillere kom til under en flytur til Roland Garros. Ett år senere sa Trond Kittelsen opp sin stilling som regiondirektør i Telenor for å satse som gründer av SevenSix.no, en ny og banebrytende plattform innen internasjonal tennis. – Målet er at Federer og Nadal skal fronte dette når de legger opp, sier Stavanger-mannen som nylig hadde norgeslansering for gründersatsningen under årets Trenerkonferanse på Oslo Tennisarena i regi av Norges Tennisforbund.

Trond Kittelsen, CEO Sevensix

– Se for deg en digital plattform som bidrar til å spare ressurser og tid, ved å samle all verdifull data rundt en spiller på samme sted. Teamet og spilleren har dermed
tilgang til for eksempel utviklingsplaner, treninger og kampanalyser på ett sikkert sted. Det er SevenSix, forklarer forretningsutvikler og gründer av SevenSix, Trond Kittelsen.

– Med SevenSix ønsker vi å bidra til at spillere som ønsker å forbedre seg hele tiden, på en enkel måte kan få hjelp til dette av både maskinintelligens og menneskelig intelligens.

TECHGIGANT PÅ BANEN

– Innenfor tennissporten brukes det fremdeles i stor grad penn og papir for å formidle informasjon, noe som gjør at informasjonen som dokumenteres ikke blir utnyttet effektivt for både spillerens og trenerens beste, utdyper Trond.

– I tillegg har toppspillere tilgang til flere ressurser som kan hjelpe dem med utviklingen, men dette er ofte ressurskrevende og koster mye penger.

– Med SevenSix har vi tatt utgangspunkt i disse to behovene og bygget en bro mellom utnyttelse av teknologi for fakta/informasjon og arbeidsprosesser, samt den uerstattelige menneskelige ekspertisen som trenere i samspill med spilleren skaper.

Nylig valgte teknologigiganten Microsoft å støtte SevenSix-prosjektet med 120.000 dollar. Microsoft velger ut de mest spennende prosjektene i verden, hvorav entreprenører får tilgang til cirka 80 datakomponenter som lagring, prosessering, maskinlæring og mer. Capgemini – som har laget SevenSix-platfformen – har også gitt betydelige økonomiske bidrag.

I tillegg har plattformen fått innvilget sin søknad om kommersialiseringstilskudd fra Innovasjon Norge sin støtteordning for oppstartsbedrifter, skriver IKT-bransjens nettavis digi.no i en nylig omtale av SevenSix-softwaren..

– Det gjør at det virkelig blir økonomi til å forske på dette og realisere det.

Animasjonsfilm SevenSix:

MINI-TURNE

I dag befinner Nordic Tennis og SevenSix seg på Sør Amfi, Sørlandets storstue av en idrettspark, nærmere bestemt på Arendal Tennisklubb, bane 4. Undertegnede har nettopp hatt gleden av å slå noen slag med Kittelsen.

Anledningen for møtet er en mini-norgesturné for SevenSix i Arendal og Kristiansand for Kittelsen å presentere plattformen for klubber, trenere og spillere – og samle feedback fra disse.

Det er ikke mange ukene siden Kittelsen møtte en del av disse under årets Trenerkonferanse i regi av Norges Tennisforbund på Oslo Tennisarena, som gikk av stabelen 13.-15. april. Datoene markerer norgeslanseringen for gründerprosjektet SevenSix foran 130 klubbrepresentanter, ressurspersoner innad det norske tennismiljøet og tennistrenere.

(Artikkelen fortsetter under)

Hvordan synes du det er å være her?

– Det er helt topp! Anlegget er helt fantastisk og jeg har blitt godt tatt imot av klubben. Jeg er glad for at turen endelig har kommet til Sørlandet, forteller Kittelsen.

Vi setter oss på benken på bane 4, trekker pusten og tar en slurk – gjerne to – med vann. I bakgrunnen er tennisskolen i full gang. Barnelatter, lyden gummisåler som bremser raskt mot hardcourten og musikk i det fjerne fra håndballanlegget fyller lydbildet.

Tilfeldig møte

Kittelsen har flere års bakgrunn som forretningsutvikler i IT-selskapet Evry Consulting.  Etter dette ble han headhuntet til stillingen som regiondirektør på Sørvestlandet for Telenor.

Etter noen år i jobben forlot han likevel tryggheten av en fast stilling til fordel for gründerlivet. Han begynte å jobbe fulltid med SevenSix.

Ideen om den såkalte webapplikasjonen kom i gang ved en tilfeldighet. Kittelsen var på vei til Roland Garros i 2016. Ved siden av ham på flyet satt Øivind Sørvald. Sørvald er trener og analytiker, og svært godt kjent i tennismiljøet – også internasjonalt. Han har jobbet med en rekke toppspillere, og vært med på å vinne to Grand Slam-titler.

– Han er analytikeren som har analysert videoer av proffspillere i årtier. Han gir spillerne og trenerne det de trenger for å vinne kamper, har  Kittelsen fortalt i intervjuet med digi.no.

– Vi kom godt overens, og Sørvald fortalte meg om utfordringene og mulighetene som finnes innenfor sporten. At man ikke er flinke nok til å bruke teknologien som finnes. Jeg fikk se hvordan han jobbet med en toppspiller.

Basert på det Sørvald fortalte ham, utviklet Kittelsen Sevensix – et digitalt økosystem og softwareprogram for spillere, ulike typer trenere, foresatte og eventuelt andre nøkkelpersoner som brukeren ønsker skal ha tilgang til informasjonen som lastes opp i profilen. Data skal samles på ett sted, og behovet for penn og papir skal forsvinne.

(Artikkelen fortsetter under)

SENSORTEKNOLOGI

SevenSix-teknologien retter seg mot ambisiøse tennisspillere som ønsker å forbedre tennisteknikken sin, det være en ivrig hobbyspiller, et ungt tennistalent eller en profesjonell elitespiller.

Den sentrale hensikten med plattformen er å koble sammen spillere og trenere slik at de har et felles sted der de kan samle relevant informasjon og samarbeide. 

Plattformen er åpen og man kan bruke den til mye forskjellig, enten man er spiller, forelder eller trener. Noen følger spilleren sin utvikling på trening og i kamp, andre bestiller tilbakemeldinger fra sine favoritt trenere fra hele verden.

Kittelsen anbefaler brukerne av SevenSix også til å ta i bruk sensorteknologi i tennisracketer som allerede har vært på markedet i noen år, slik som Babolats Pop og Head´s Zepp.

(Artikkelen fortsetter under)

Ved å feste disse sensorene på håndleddet og inne i racketgrepet kan spilleren nemlig finne ut ganske mye om teknikken sin:

– Sensoren kan registrere hvor du treffer tennisballen, hvor hardt, og til og med hvor mye spinn det er på ballen, forklarer Kittelsen.

Ved endt økt kan du dermed identifisere ganske mye.

 – Du kan få data på antall slag med forehand, backhand, smash-er, top spin-slag og hvor mange ganger du har servet. Hvis du så kombinerer videoanalysen fra SevenSix-trenerteamet med all den sensorikken, så kan du komme ganske langt, forklarer gründeren.

Blant annet kan du analysere hvor på banen du taper eller vinner mest poeng, og hvilken spinn du har på ballen i de settene du vinner, fremhever Kittelsen.

(Artikkelen fortsetter under)Ekspertanalyse

Undertegnede er spent på neste punkt i programmet. Vi skal nemlig teste ut en vesentlig del ved Sevensix-teknologien: Trener på bestilling.

Verdens beste spillere som Federer og Nadal har et team med trenere og analytikere som bidrar til at de kan fortsette å utvikle seg. Slike ressurser er tilgjengelig for spillere på elitenivå, og selv da, er de svært kostbare.

For første gang gjør SevenSix det mulig for ambisiøse spillere å ha tilgang til noen av de samme ressursene som verdens beste spillere, og det til en billigere penge.

Trenger du hjelp til å få mer spinn på ballen? Vil du forbedre hvordan du holder racketen? Få mer kraft i slaget? Da kan du bestille en treningstime på sevensix.no og få online feedback til 299 kroner.

– 80 prosent av prisen går tilbake til tennisklubbene og trenerne, forteller Kittelsen.

Dermed representerer plattformen også en mulighet for trenere å følge opp spillere på en profesjonell og strukturert måte, i tillegg til å ha tilgang til en ny inntektskilde.

– Må man ha et ønske om å bli elitespiller for å ta i bruk SevenSix?

– Nei, absolutt ikke. Min personlige ambisjon med å bruke SevenSix er å kunne leve med tennis hele livet. Som entreprenør, ja, som tilskuer, ja, men også som spiller. Jeg ønsker å spille tennis til jeg er 80 år – og gjerne mer enn det – ha det gøy på banen og bli en litt bedre tennisspiller gjennom å få noen knagger å henge teknikken på basert feedback fra trenerteamet. Kanskje ta noen coaching-timer, men ikke nødvendigvis spille turneringer.

I denne omgang ønsker undertegnede å forbedre serven – et evigvarende prosjekt, hvor jeg aldri helt føler jeg får tak på riktig teknikk.

– Vil du at Øivind Sørvald eller Jørgen Vestli analyserer serven din, spør Kittelsen.

Øivind Sørvald er jo en internasjonalt anerkjent trener og videoanalytiker, som har jobbet med en rekke toppspillere som tidligere verdensener Victoria Azarenka. Jørgen Vestli har jobbet som landslagstrener i Norges Tennisforbund de siste 10 årene og trener daglig Norges elitespillere i tennis.

Med andre ord: jeg kan velge å få analysehjelp fra øverste hylle! Med ett tastetrykk. Som om jeg var elitespiller selv.

– Da går jeg for Vestli, svarer jeg, ettersom jeg en gang under min trenerutdanning hos tennisforbundet var så heldig å ha Øivind se min serve og gi sin tilbakemelding.

Vi går inn på sevensix.no, oppretter en ny bruker og velger at jeg er “Spiller” i valgmuligheten mellom dette og “Trener”. Enkelt og greit.

Vi sender en forespørsel fra min bruker til epostadressen til Vestli om at jeg ønsker at han analyserer videoen som jeg kommer til å laste opp i min brukerprofil.

Vestli får dermed snart en varsling på epost om at jeg har bestilt online feedback.

– Du kommer til å få en mail med bekreftelse på at Jørgen har godtatt forespørselen fra deg, men vi kan allerede nå laste opp videoen for han å analysere, informerer Trond meg.

Det eneste utstyret som jeg trenger i denne sammenheng er mobilen for å filme serven med. Jeg stiller meg ved servelinjen og varmer opp med en håndfull server. Bedre enn dette blir det ikke, tenker jeg, og gir klarsignal til Trond om å filme mine neste to serve.

Jeg ber stille inni meg om at jeg ikke kaster ballen opp feil så Trond får det med på video og prøver heller å glemme at kameraet filmer. Det viktigste er å utføre serven slik jeg alltid gjør, slik at jeg får en mest mulig riktig tilbakemelding i forhold til hvordan jeg vanligvis server.

Jeg kaster opp ballen, slipper den opp i øyehøyde, overfører vekten til det fremste benet, lader opp ved å bøye knærne, kaster racketen opp mot ballen, sparker ifra med det bakerste benet, lander innenfor banen og lar armen fullføre svingen med racketen. Jeg aner ikke om ballen var inne eller ute av serveruten på motsatt side. Det som teller er å få min serverteknikk på video. Jeg gjentar prosessen og slår en andreserve.

– Bra, da har vi det, instruerer Trond.

Han viser meg hvordan man enkelt laster opp videoen fra mobilen til plattformen. Hadde jeg i tillegg hatt data fra en sensor inne i racketen eller på håndleddet, hadde jeg med fordel kunne ha lastet dette opp i SevenSix, for Jørgen å kunne gi en mer komplett analyse av servesituasjonen.

Så nå er det bare for meg å vente spent på feedback fra elitetreneren Vestli.

Vanligvis kan brukeren forvente å få en tilbakemelding fra treneren i løpet av 1-2 dager etter at treneren har bekreftet oppdraget og dataene er lastet opp i SevenSix.

Jeg kan vente meg en tilbakemelding fra Jørgen enten som video, tekst eller det han foretrekker, forteller Trond meg. Jeg gleder meg, selvfølgelig.

LIDENSKAP FOR TENNIS

Å si at 43-årige Trond Kittelsen fra Stavanger lever ut drømmen gjennom SevenSix, er ikke helt feil. Tennis er nemlig en stor lidenskapen for gründere, og har vært det siden han først plukket opp en tennisracket for 30 år siden.

Flere ganger i uken er han å finne på Toppform treningssenter i Stavanger hvor han  spiller både tennis og squash.

– Mitt første møte med tennis var da jeg var 12 år og hadde storefri på skolen. Der var det en håndballbane, hvor vi satt opp to sykler i hver ende av det som skulle være nettet vårt og festet et tau som nett mellom syklene. Her kunne jeg spille tennis i timesvis! 30 år senere spiller jeg fremdeles med han ene – og vi veksler fremdeles annenhver uke på hvem som vinner, forteller Kittelsen med et smil. 

GODFØLELSEN

Det er godt å vite at det ikke er bare hardt arbeid som preger gründerhverdagen til Stavanger-mannen. Selv på kontoret har forretningsutvikleren tennis på TV-en i bakgrunnen og følger spent med mellom møter og arbeidsoppgaver.

– De ukene hvor det ikke er tennisturneringer, da er det virkelig noe som mangler, humrer Trond.

– Hva er det med tennis som har gjort at du fortsatt spiller etter så mange år?

– Tennis er jo en fantastisk idrett hvor du blir utfordret både mentalt, fysisk, taktisk, og teknisk. Det handler i stor grad om å finne det riktige spenningsnivået, komme inn i  “sonen” og finne balansepunktet mellom å ikke være for spent, men heller ikke for avslappet.

– Det å spille med en jevngod partner, hvor det føles som om alt står på spill… Man kriger om en ball – og man vinner 7-6 – det er godfølelsen det!

–  Å ja! Derav navnet SevenSix?

– Ja, det er den uovervinnelige følelsen av mestring som vi prøver å gjenskape gjennom SevenSix!

UFORLØST POTENSIALE

Med et nokså mettet marked av smartklokker som Apple Watch og Fitbit , sensorteknologi i tennisracketen, på håndleddet, på banen – lurer vi i det hele tatt kan bli for mye teknologi? At man tilslutt blir for opptatt av å analysere tall fremfor å reagere på det som skjer ute på banen, i spill, der og da, i nuet?

Kittelsen forteller at det fremdeles er et uforløst potensiale innenfor tennissporten hva gjelder å ta i bruk teknologi i utviklingen av spillere, og at tennis er faktisk en av idrettene hvor det brukes minst teknologi.

–  Jeg tror at noe av årsaken til dette er at teknologien har vært noe umoden frem til nå. Det fremstår som om en del av løsningene som brukes i dag ikke tar hensyn til behovene som trenere og spillere har, noe som gjør teknologien til en barriere i stedet for et nyttig redskap, forteller Trond.

– Samtidig skjer det utrolig mye spennende på sensorer som nå beveger seg inn i andre generasjon med mer nøyaktighet. Det gir en bedre fremstilling av data og mer verdi for spilleren. Samtidig er det viktig at trenerne også opptrer åpne og nysgjerrige i forhold til ny teknologi, da bruken av dette vil være normalen også innenfor tennis i løpet av få
år.

AMBISJONEN

Nå som SevenSix er lansert og åpen for alle tennisinteresserte, klubber og akademier å opprette en brukerprofil på og ta plattformen i bruk, er tilbakemeldinger fra brukerne et vesentlig punkt på agendaen for gründeren.

– Jeg ønsker å oppfordre tennisinteresserte, enten du representerer en klubb, et akademi, er trener, spiller eller forelder med barn som spiller tennis, til å gå inn på sevensix.no no og opprette en brukerprofil for å teste ut løsningen. Ha et åpent sinn, vær nysgjerrig og gi meg gjerne en tilbakemelding om hva du synes, liker, savner med plattformen.

Samtidig server Trond ballen videre til kommersielle aktører, nasjonale og internasjonale, som ønsker å å bidra på ulike nivåer.

– Vi går nå inn i en fase som krever ressurser som organisasjon og kapital. En del kan løses med partnerskap, men vi trenger folk som kan ta oss fremover som teknologiaktører, digitale nomader, ambassadører og partnerskap for å gå internasjonalt.

– Hvordan ser suksess ut for SevenSix? 

– Målet er å hjelpe spillere utvikle seg og å gjøre hverdagen til trenere og klubber enklere. Vi tror på et digitalt økosystem for både trenere og spillere, og vi tror på at det er viktig å bruke sensorer og teknologi – faktabasert læring – til å oppnå dette. For klubber og trenere, legger SevenSix i tillegg opp til muligheten for å ha en ekstra inntektskilde.

– På lengre sikt ønsker vi å få flere til å spille tennis, til å kunne spille tennis lenger og få mer glede ut av denne fantastiske sporten.

Kontaktinfo SevenSix:

Webside: www.sevensix.no
E-post: [email protected]
Tlf.: 917 75 456
Facebook: @sevensixtennis