A password will be e-mailed to you.

Foto: Platekompaniet, kr. 229

Blogginnlegget er skrevet av Ole Martin Skilleås og er opprinnelig publisert på hans blogg, olemski.blogspot.no. Vi gjengir innlegget med tillatelse fra Ole Martin og vi takker for nok et velskrevet og interessant bidrag:

David Foster Wallace hørte ikke til den vanlige klassen av sportsjournalister. Han var en av USAs høyest vurderte forfattere, og dessuten tennisspiller.

Kombinasjonen holder det den lover. Som det sto i The New York Times Book Review: ‘The greatest tennis writer ever.’

Dette er en samling av de fem beste essay han skrev om tennis. Det første, ‘Derivative Sport in Tornado Alley’, handler om oppveksten i Illinois, i Tornado Alley, og om livet som ung tennisspiller. Det han forteller er nok både allment, slik at flere kan kjenne seg igjen, og unikt.

Det mest unike er nok språket og tonen. Selv de som aldri har tatt i en racket vil bli dratt inn, og antakelig ende opp med å humre i dagevis over slutten.

Det andre essayet, ‘How Tracy Austin Broke My Heart’, handler på sett og vis om sportsjournalistikkens elendighet. Men ikke bare. Fremdeles utrolig godt skrevet, morsomt, men også innsiktfullt om hva som kreves mentalt og sosialt for å bli en tennisspiller på toppnivå.

Det tredje essayet heter (hold dere fast) ‘Tennis Player Michael Joyce’s Professional Artistry as a Paradigm of Certain Stuff about Choice, Freedom, Limitation, Joy, Grotesquerie, and Human Completeness’. Tittelen er, selvsagt, litt selv-parodisk. Først og fremst handler det om Michael Joyce – som de fleste har glemt og få kjente til da han var på topp – men det er da også et viktig poeng her: Hvor vanvittig god man kan være i en sport som tennis, og likevel ikke være kjent særlig langt ut over hjemstedet.

De videre tema er godt oppsummert i tittelen, men det er ikke noen kjedelig utlegning av filosofisk art (han hadde filosofi som hovedfag), men fortsatt morsomt og innsiktsfullt. Slettes ikke bare om tennis, men også om sentrale menneskelige tema som valgfrihet, frihet, begrensninger – og også resten gjetter du ut fra tittelen.

Det fjerde essayet, ‘Democracy and Commerce at the U.S. Open’, er både det morsomste og det som har stått seg dårligst i møtet med tidens tann.

Da er det like greit at det femte, ‘Federer Both Flesh and Not,’ har stått seg så bra.

Ingen har vel bedre fanget i ord det tilnærmet overjordiske ved Roger Federers talent. Skrevet ganske tidlig i det som har blitt en svært lang karriere, får det andres skriverier til å blekne.

Som forfatter kan Foster Wallace underholde, more, informere og utfordre deg som leser om emner du egentlig ikke vet så mye om. Det er ikke bare en usedvanlig evne til å skrive som ligger under her, men en intellektuell nysgjerrighet som evner å begeistre.

Konklusjon – Klar befaling! (Dersom du noen gang har tatt i en tennisracket) )

Les mer fra Ole Martin:

 


 

Meld deg på vårt nyhetsbrev for nyeste tennisreportasjer, konkurranser og tilbud!

* indicates required

Nordic Tennis vil bruke denne informasjonen til å sende deg oppdateringer via e-post.

Du kan til enhver tid melde deg av ved å benytte linken om utmelding i bunnen av våre nyhetsbrev, eller ved å sende en e-post til [email protected] For mer informasjon, les vår personvernerklæring på www.nordictennis.no.

We use MailChimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to MailChimp for processing. Learn more about MailChimp's privacy practices here.